Sałatki śledziowe

W naszej ofercie znajdą Państwo sałatki śledziowe robione z dwóch rodzajów śledzi:

Śledzia bałtyckiego charakteryzującego się miękkim mięsem, tłustym, wyrazistym smakiem i dużą ilością ości. Na szczęście dla Państwa o smak oraz ości nie musicie się martwić. Dokładamy wszelkich starań, aby śledzie były odpowiednio doprawione oraz zamarynowane w sosach, ości nie uświadczą Państwo również.

  • Śledź z cebulą i porą w oleju
  • Śledź w czerwonej cebuli
  • Śledź w sosie curry
  • Śledź w miodzie z orzechami
  • Śledź w śmietanie z czosnkiem i cebulą
  • Śledź w salsie meksykańskiej
  • Śledź „Czetry musztardy”
  • Śledź w buraczkach
  • Sałatka śledziowa „Kergulena”

 

Śledzia holenderskiego, nazwa pochodzi od holenderskiego słowa maagd, które oznacza dziewczynę, dziewicę. Matjas to śledź jednoroczny, jeszcze przed pierwszym tarłem – w przeciwieństwie do polskich, czy niemieckich śledzi dwuletnich. Holenderskie śledzie są małe, długości około 15 cm, tłuste i solone zupełnie inaczej niż nasze. Dzięki takiej obróbce holenderskie śledzie są bardziej delikatne niż nam znane: mają wyraźniej wyczuwalne ości, apetyczny różowawo-srebrzysty kolor, lśniącą powierzchnię i charakterystyczny smak. Oraz oczywiście są bardzo zdrowe: ich tłuszcz (co najmniej 16%) zawiera bardzo dużo kwasów omega-3.