tripadvisor logo
facebook logo
Smażalnia ryb Niechorze w Niechorzu! Rewal, Pobierowo, Pogorzelica, Pustkowo, Trzęsacz
Smażalnia Ryb Kergulena historia

Historia Smażalni Ryb Kergulena

Nasza historia od 1976 roku

ozdobne podkreślenie

Historia Smażalni Ryb Kergulena sięga 1974 roku, gdy Krystyna i Michał Socha odkupili jedną z pierwszych smażalni ryb na Wybrzeżu Zachodnim. Niestety, zaraz po zakupie, lokal został rozebrany. Po licznych perturbacjach z władzami PRL, w 1976 roku, udało im się nie tylko zbudować nowy obiekt, ale też uratować ponad 100 unikalnych przepisów pochodzących od rodowitych mieszkańców Pomorza Zachodniego. Nowa smażalnia państwa Sochów znajdowała się wówczas w małym budynku postawionym obok miejsca, w którym stała poniemiecka smażalnia ryb. Od tamtej pory nieprzerwanie kultywujemy regionalne tradycje kulinarne, opierając się na lokalnych produktach, jednocześnie dbając o ich najwyższą jakość i świeżość.

Niechorze latarnia historia
Niechorze historia

Zapewne Najstarsza Smażalnia Ryb na Wybrzeżu Zachodnim

ozdobne podkreślenie

W latach osiemdziesiątych XX wieku oferowaliśmy niezapomnianego tatara z łososia okraszanego cebulką i kiszonym ogórkiem oraz słynną zupę rybną. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych miejsce małej smażalni zajął nowy, większy budynek – jeszcze lepiej dostosowany i wyspecjalizowany w sprzedaży potraw rybnych. W trosce o najwyższe standardy obsługi inwestujemy w najnowocześniejszy sprzęt oraz z roku na roku ulepszamy i wprowadzamy do naszego menu nowe, udoskonalone receptury. Dzięki ciężkiej pracy oraz dążeniu do sprostania oczekiwaniom naszych gości, staliśmy się obowiązkowym punktem ich corocznych odwiedzin na Wybrzeżu Rewalskim.

Smażalnia Ryb Kergulena historia
Niechorze historia

Zawsze świeżo i smacznie w Smażalni Ryb Kergulena w Niechorzu

Bogaty asortyment ryb i owoców morza…

ozdobne podkreślenie

… a także finezja w przygotowaniu potraw rybnych – to niewątpliwie wyróżnia nas na tle konkurencji.

 

  1. Największą popularnością w naszej smażalni cieszy się węgierska, ostra, gulaszowa zupa rybna „Halaszle”. Porywa ona nie tylko osoby sceptycznie nastawione do zupy rybnej, ale pomaga też przezwyciężyć niechęć do ryb w ogóle. „Halaszle” jest idealna przed i po suto zaprawianej imprezie.
    Kolejną zupą, którą warto polecić, o wiele delikatniejszą, a jednocześnie o wyrazistym smaku, są 
    „Flaczki z Kalmarów”. Zupa ta gotowana jest na wywarze rybnym z kalmarami pociętymi w paski oraz doprawiona majerankiem.

    Ponadto, zachwycamy naszych gości rybami, przygotowanymi na wiele sposobów:


    Ryby smażone tradycyjnie

    Tradycyjnie przygotowywane tzw. tusze z ryb, sprzedawane bez głowy lub w formie dzwonków. Do ich smażenia nie używamy ciast ani grubej panierki. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno ryby sezonowe, bezpośrednio z Bałtyku, takie jak Turbot, Flądra i inne ryby na które jest aktualnie sezon, jak również ryby pochodzące z innych akwenów wodnych, np. Kergulena, Antar czy Halibut.

    Dla amatorów filetów rybnych również mamy coś pysznego. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo jedne z najlepszych z dostępnych ryb, jakie można zakupić. Największą popularnością cieszy się Filet z Dorsza, jednak równie smacznymi filetami są te pochodzące od podbiegunowego „Antara”, należy zaznczyć, że dostępność Antara jest ograniczona i może nie być dostępny w danym sezonie.

    Ryby smażone na maśle

    Dla poszukiwaczy wyrafinowanych wrażeń kulinarnych polecamy ryby smażone na maśle. W ofercie posiadamy ryby smażone w całości, jak również filety rybne. Podobnie jak w przypadku ryb smażonych tradycyjnie, są one delikatnie oprószone unikalną mieszanką zbóż. Do ich przygotowywanie nie używamy ciast ani grubej panierki.

    Ryby z rusztu

    Mięso ryb jest szczególnie delikatne, aby było jędrne i smaczne, trzeba się z nim umiejętnie obchodzić. Ryby są podpalane na żywym ogniu z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Jest to nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie potrawami przygotowywanymi bez tłuszczu.

    Ryby z pieca

    Delikatne i soczyste mięso to definicja naszej wersji ryb przygotowywanych w piecu. Nie są one spalone na przysłowiowy „wiór”. Każda z ryb jest peklowana w solance o odpowiedniej proporcji. Następnie ryby są doprawiane mieszanką przypraw i przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym. Idealne dla każdego, kto chce utrzymać dietę nawet podczas urlopu.

    Ryby w sosach 

    Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu potrawami rybnymi w sosach oraz w wersji zapiekanej, wzbogaciliśmy naszą ofertę o nowe, apetyczne pozycje. Do menu dołączyły:
    Filet z dorsza „Kurkowy”
    Filet z dorsza „Parma”
    Filet z dorsza w sosie Porowym

    Przekąski z łososia

    Łosoś, ryba ceniona na całym świecie za swój delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych, u nas odgrywa główną rolę. Każdy kęs naszych tatarów to podróż przez różne zakątki kulinarnego świata, od klasycznych europejskich smaków po egzotyczne nuty. Zachęcamy do degustacji i zanurzenia się w świecie smaków, które nasze przekąski z łososia proponują. Odkryj z nami magię połączenia tradycji z nowoczesnością i pozwól, by każdy kęs był prawdziwą ucztą dla zmysłów!

    Owoce morza

    Są rarytasem, a jednocześnie daniem, które świadczy o umiejętnościach osób je przygotowujących. Dlatego wkładamy w ten proces całe serce, tak by ich smak zaspokoił nawet najbardziej wysublimowane gusta.

    Ciepłe przekąski

    W naszym menu w roku 2023 pojawiły się małe ciepłe przekąski rybne na które składa się 5 mini przekąsek:
    – Szprotki
    – Krokiety z dorsza
    – Mini kalmary w parmezanie
    – Mini kalmary w parmezanie
    – Pyszny dorsz w chrupiącym panko

    Uznaniem cieszą się również zakąski ze śledzia i dorsza w zalewie octowej, przekąski ze śledzia macerowanego oraz kilka rodzajów świeżych surówek które mamy przygotowywane w lokalu.  Dokładamy wszelkich starań, aby nasze potrawy były zawsze świeże. Wszystkie dania przygotowywane są bezpośrednio po zamówieniu.
    W naszej ofercie znajdują się dania rybne kuchni polskiej i międzynarodowej, zupy rybne i tradycyjne, zakąski rybne, przekąski rybne, owoce morza, dania dla dzieci.

    Wieloletnia tradycja oraz uznanie gości utrwaliły nas w przekonaniu, że każdy smakosz ryb znajdzie u nas „coś” dla siebie.

Skontaktuj się z nami!