Historia Smażalni Ryb Kergulena
Nasza historia od 1976 roku
Historia Smażalni Ryb Kergulena sięga 1974 roku, gdy Krystyna i Michał Socha odkupili jedną z pierwszych smażalni ryb na Wybrzeżu Zachodnim. Niestety, zaraz po zakupie, lokal został rozebrany. Po licznych perturbacjach z władzami PRL, w 1976 roku, udało im się nie tylko zbudować nowy obiekt, ale też uratować ponad 100 unikalnych przepisów pochodzących od rodowitych mieszkańców Pomorza Zachodniego. Nowa smażalnia państwa Sochów znajdowała się wówczas w małym budynku postawionym obok miejsca, w którym stała poniemiecka smażalnia ryb. Od tamtej pory nieprzerwanie kultywujemy regionalne tradycje kulinarne, opierając się na lokalnych produktach, jednocześnie dbając o ich najwyższą jakość i świeżość.
Zapewne Najstarsza Smażalnia Ryb na Wybrzeżu Zachodnim
W latach osiemdziesiątych XX wieku oferowaliśmy niezapomnianego tatara z łososia okraszanego cebulką i kiszonym ogórkiem oraz słynną zupę rybną. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych miejsce małej smażalni zajął nowy, większy budynek – jeszcze lepiej dostosowany i wyspecjalizowany w sprzedaży potraw rybnych. W trosce o najwyższe standardy obsługi inwestujemy w najnowocześniejszy sprzęt oraz z roku na roku ulepszamy i wprowadzamy do naszego menu nowe, udoskonalone receptury. Dzięki ciężkiej pracy oraz dążeniu do sprostania oczekiwaniom naszych gości, staliśmy się obowiązkowym punktem ich corocznych odwiedzin na Wybrzeżu Rewalskim.
Zawsze świeżo i smacznie w Smażalni Ryb Kergulena w Niechorzu
Bogaty asortyment ryb i owoców morza…
… a także finezja w przygotowaniu potraw rybnych – to niewątpliwie wyróżnia nas na tle konkurencji.
-
Największą popularnością w naszej smażalni cieszy się węgierska, ostra, gulaszowa zupa rybna „Halaszle”. Porywa ona nie tylko osoby sceptycznie nastawione do zupy rybnej, ale pomaga też przezwyciężyć niechęć do ryb w ogóle. „Halaszle” jest idealna przed i po suto zaprawianej imprezie.
Kolejną zupą, którą warto polecić, o wiele delikatniejszą, a jednocześnie o wyrazistym smaku, są „Flaczki z Kalmarów”. Zupa ta gotowana jest na wywarze rybnym z kalmarami pociętymi w paski oraz doprawiona majerankiem.Ponadto, zachwycamy naszych gości rybami, przygotowanymi na wiele sposobów:
Ryby smażone tradycyjnieTradycyjnie przygotowywane tzw. tusze z ryb, sprzedawane bez głowy lub w formie dzwonków. Do ich smażenia nie używamy ciast ani grubej panierki. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno ryby sezonowe, bezpośrednio z Bałtyku, takie jak Turbot, Flądra i inne ryby na które jest aktualnie sezon, jak również ryby pochodzące z innych akwenów wodnych, np. Kergulena, Antar czy Halibut.
Dla amatorów filetów rybnych również mamy coś pysznego. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo jedne z najlepszych z dostępnych ryb, jakie można zakupić. Największą popularnością cieszy się Filet z Dorsza, jednak równie smacznymi filetami są te pochodzące od podbiegunowego „Antara”, należy zaznczyć, że dostępność Antara jest ograniczona i może nie być dostępny w danym sezonie.
Ryby smażone na maśleDla poszukiwaczy wyrafinowanych wrażeń kulinarnych polecamy ryby smażone na maśle. W ofercie posiadamy ryby smażone w całości, jak również filety rybne. Podobnie jak w przypadku ryb smażonych tradycyjnie, są one delikatnie oprószone unikalną mieszanką zbóż. Do ich przygotowywanie nie używamy ciast ani grubej panierki.
Ryby z rusztu
Mięso ryb jest szczególnie delikatne, aby było jędrne i smaczne, trzeba się z nim umiejętnie obchodzić. Ryby są podpalane na żywym ogniu z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Jest to nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie potrawami przygotowywanymi bez tłuszczu.
Ryby z pieca
Delikatne i soczyste mięso to definicja naszej wersji ryb przygotowywanych w piecu. Nie są one spalone na przysłowiowy „wiór”. Każda z ryb jest peklowana w solance o odpowiedniej proporcji. Następnie ryby są doprawiane mieszanką przypraw i przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym. Idealne dla każdego, kto chce utrzymać dietę nawet podczas urlopu.
Ryby w sosach
Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu potrawami rybnymi w sosach oraz w wersji zapiekanej, wzbogaciliśmy naszą ofertę o nowe, apetyczne pozycje. Do menu dołączyły:
Filet z dorsza „Kurkowy”
Filet z dorsza „Parma”
Filet z dorsza w sosie PorowymPrzekąski z łososia
Łosoś, ryba ceniona na całym świecie za swój delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych, u nas odgrywa główną rolę. Każdy kęs naszych tatarów to podróż przez różne zakątki kulinarnego świata, od klasycznych europejskich smaków po egzotyczne nuty. Zachęcamy do degustacji i zanurzenia się w świecie smaków, które nasze przekąski z łososia proponują. Odkryj z nami magię połączenia tradycji z nowoczesnością i pozwól, by każdy kęs był prawdziwą ucztą dla zmysłów!
Owoce morza
Są rarytasem, a jednocześnie daniem, które świadczy o umiejętnościach osób je przygotowujących. Dlatego wkładamy w ten proces całe serce, tak by ich smak zaspokoił nawet najbardziej wysublimowane gusta.
Ciepłe przekąski
W naszym menu w roku 2023 pojawiły się małe ciepłe przekąski rybne na które składa się 5 mini przekąsek:
– Szprotki
– Krokiety z dorsza
– Mini kalmary w parmezanie
– Mini kalmary w parmezanie
– Pyszny dorsz w chrupiącym pankoUznaniem cieszą się również zakąski ze śledzia i dorsza w zalewie octowej, przekąski ze śledzia macerowanego oraz kilka rodzajów świeżych surówek które mamy przygotowywane w lokalu. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze potrawy były zawsze świeże. Wszystkie dania przygotowywane są bezpośrednio po zamówieniu.
W naszej ofercie znajdują się dania rybne kuchni polskiej i międzynarodowej, zupy rybne i tradycyjne, zakąski rybne, przekąski rybne, owoce morza, dania dla dzieci.
Wieloletnia tradycja oraz uznanie gości utrwaliły nas w przekonaniu, że każdy smakosz ryb znajdzie u nas „coś” dla siebie.