tripadvisor logo
facebook logo
Kergulena historia
Smażalnia ryb Niechorze w Niechorzu! Rewal, Pobierowo, Pogorzelica, Pustkowo, Trzęsacz
Smażalnia Ryb Kergulena historia

Historia Smażalni Ryb Kergulena w Niechorzu

Nasza historia od 1976 roku

ozdobne podkreślenie

Historia Smażalni Ryb Kergulena sięga 1974 roku, gdy Krystyna i Michał Socha odkupili jedną z pierwszych smażalni ryb na Wybrzeżu Zachodnim. Niestety, zaraz po zakupie, lokal został rozebrany. Po licznych perturbacjach z władzami PRL, w 1976 roku, udało im się nie tylko zbudować nowy obiekt, ale też uratować ponad 100 unikalnych przepisów pochodzących od rodowitych mieszkańców Pomorza Zachodniego. Nowa smażalnia państwa Sochów znajdowała się wówczas w małym budynku postawionym obok miejsca, w którym stała poniemiecka smażalnia ryb. Od tamtej pory nieprzerwanie kultywujemy regionalne tradycje kulinarne, opierając się na lokalnych produktach, jednocześnie dbając o ich najwyższą jakość i świeżość.

Niechorze latarnia historia
Niechorze historia

Najstarsza Smażalnia Ryb na Wybrzeżu Zachodnim

Nr 1* na Wybrzeżu Zachodnim…

ozdobne podkreślenie

W latach osiemdziesiątych XX wieku oferowaliśmy niezapomnianego tatara z łososia okraszanego cebulką i kiszonym ogórkiem oraz słynną zupę rybną. Pod koniec lat dziewięćdziesiątych miejsce małej smażalni zajął nowy, większy budynek – jeszcze lepiej dostosowany i wyspecjalizowany w sprzedaży potraw rybnych. W trosce o najwyższe standardy obsługi inwestujemy w najnowocześniejszy sprzęt oraz z roku na roku ulepszamy i wprowadzamy do naszego menu nowe, udoskonalone receptury. Dzięki ciężkiej pracy oraz dążeniu do sprostania oczekiwaniom naszych gości, staliśmy się obowiązkowym punktem ich corocznych odwiedzin na Wybrzeżu Rewalskim.

Smażalnia Ryb Kergulena historia
Historia Smażalni Ryb Kergulena w Niechorzu

Zawsze świeżo i smacznie w Smażalni Ryb Kergulena w Niechorzu

Bogaty asortyment ryb i owoców morza…

ozdobne podkreślenie

… a także finezja w przygotowaniu potraw rybnych – to niewątpliwie wyróżnia nas na tle konkurencji.

Niezaprzeczalnie, największą popularnością w naszej smażalni cieszy się węgierska, ostra, gulaszowa zupa rybna „Halaszle”. Porywa ona nie tylko osoby sceptycznie nastawione do zupy rybnej, ale pomaga też przezwyciężyć niechęć do ryb w ogóle. „Halaszle” jest idealna przed i po suto zaprawianej imprezie.
Kolejną zupą, którą warto polecić, o wiele delikatniejszą, a jednocześnie o wyrazistym smaku, są „Flaczki z Kalmarów”. Zupa ta gotowana jest na wywarze rybnym z kalmarami pociętymi w paski oraz doprawiona majerankiem.

Ponadto, zachwycamy naszych gości rybami, przygotowanymi na wiele sposobów:


Ryby smażone tradycyjnie

Tradycyjnie przygotowywane tzw. tusze z ryb, sprzedawane bez głowy lub w formie dzwonków. Do ich smażenia nie używamy ciast ani grubej panierki. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo zarówno ryby sezonowe, bezpośrednio z Bałtyku, takie jak Turbot, Flądra i Śledź, jak również ryby pochodzące z innych akwenów wodnych, np. Kergulena, Antar czy Halibut.

Dla amatorów filetów rybnych również mamy coś pysznego. Każda z ryb jest delikatnie oprószona unikalną mieszanką zbóż. W naszej ofercie znajdą Państwo jedne z najlepszych z dostępnych ryb, jakie można zakupić. Największą popularnością cieszy się „Filet z Dorsza”, jednak równie smacznymi filetami są te pochodzące od podbiegunowego „Antara”.

Ryby smażone na maśle

Dla poszukiwaczy wyrafinowanych wrażeń kulinarnych polecamy ryby smażone na maśle. W ofercie posiadamy ryby smażone w całości, jak również filety rybne. Podobnie jak w przypadku ryb smażonych tradycyjnie, są one delikatnie oprószone unikalną mieszanką zbóż. Do ich przygotowywanie nie używamy ciast ani grubej panierki.

Ryby z rusztu

Mięso ryb jest szczególnie delikatne, aby było jędrne i smaczne, trzeba się z nim umiejętnie obchodzić. Ryby z rusztu są podpalane na żywym ogniu z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Jest to nasza odpowiedź na rosnące zainteresowanie potrawami przygotowywanymi bez tłuszczu.

Ryby z pieca

Delikatne i soczyste mięso to definicja naszej wersji ryb przygotowywanych w piecu. Nie są one spalone na przysłowiowy „wiór”. Każda z ryb jest peklowana w solance o odpowiedniej proporcji. Następnie ryby są doprawiane mieszanką przypraw i przygotowywane w piecu konwekcyjno-parowym. Idealne dla każdego, kto chce utrzymać dietę nawet podczas urlopu.

Przekąski z łososia

Od prawie pięćdziesięciu lat w naszej ofercie króluje potrawa, którą serwuje się równie często jak wódkę na weselach. Nasze przekąski z łososia to świeże mięso z łososia, dostarczane codziennie z Kołobrzegu i doprawiane wg unikalnych receptur.

Owoce morza

Są rarytasem, a jednocześnie daniem, które świadczy o umiejętnościach osób je przygotowujących. Dlatego wkładamy w ten proces całe serce, tak by ich smak zaspokoił nawet najbardziej wysublimowane gusta.

Uznaniem cieszą się również przygotowywane z wielkim kunsztem zakąski ze śledzia bałtyckiego, których smak urósł wśród turystów niemal do miana legendy. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze potrawy były zawsze świeże. Wszystkie dania przygotowywane są bezpośrednio po zamówieniu.
W naszej ofercie znajdują się dania rybne kuchni polskiej, zupy rybne, zakąski rybne, owoce morza i dania dla dzieci.

Wieloletnia tradycja oraz uznanie gości utrwaliły nas w przekonaniu, że każdy smakosz ryb znajdzie u nas „coś” dla siebie.

Aktualnie, od 6 lat jesteśmy nr 1 w rankingu Smażalni Ryb na Portalu Tripadvisor.com na Wybrzeżu Rewalskim.

Skontaktuj się z nami!